woensdag 1 oktober 2014

Yosemite

Yosemite
En dat spreek je toevallig wel heel anders uit.
yo-SEH-mih-tee
Onderweg naar het park in een winkeltje in Independence (hoe kom je aan zo'n naam??) vertelden we de winkelier op onze manier waar we naar onderweg waren.

Oh yo-SEH-mih-tee.
We hebben het de rest van de weg zitten oefenen, maar vielen dan soms toch weer in de fout of in de slappe lach.
De winkelier had ons nog meer te vertellen.




Zware overstromingen in zuidwesten VS // milieu


250px-Map_of_USA_CA.svg[1]Het zuidwesten van de Verenigde Staten heeft te kampen met zware overstromingen. De naweeën van orkaan Norbert hebben droge woestijngebieden ten oosten van Californië veel water bezorgd. De orkaan is inmiddels afgeschaald naar een tropische storm, maar die gaat wel gepaard met veel regen en onweersbuien. Het goede nieuws is, dat het kurkdroge zuidwesten veel water kon gebruiken, al zal dat niet genoeg zijn om een eind aan de droogteperiode te maken.
In Phoenix, Arizona, is de noodtoestand uitgeroepen, nadat de stad door extreme regenval onder water staat. In een halve dag viel een hoeveelheid water die er normaal in een half jaar valt: een record dat Phoenix nooit eerder beleefde. Tot nu toe werd de stad geplaagd door één van de droogste periodes ooit. Er waren ook overstromingen in Tucson (ten zuiden van Phoenix), het zuiden van Californië en de Las Vegas vallei in Nevada. In de regio Tucson vielen twee doden, In de staat Nevada trekt het water inmiddels langzaam weg, maar laat een grote ravage achter.

Dit was de strekking van zijn verhaal.
En, vertelde hij verder, in Yosemite (yo-SEH-mih-tee) woede al maanden een reusachtige brand, die bestreden werd door zo'n 1500 brandweermannen

Wij reageerden als na het zien van de 'Ver van je bed show' en realiseerden ons ternauwernood dat we tussen behoorlijk wat narigheid door zijn gereden.
Het weer was nog niet alles maar zorgt wel voor erg mooie luchten.

















Een paar boeren, hier noemen ze ze nog steeds cowboys, zijn op stap met hun vee.
Ze zijn in ieder geval goed voor een paar schilderachtige plaatjes.





Ik gebruik een hekje als statief.




Voor we de pas opklimmen naar de ingang van Yosemite National Park op de Tioga Pass, rijden we nog even langs het zogenaamde Mono Lake.







Dit is de Dode Zee van de VS. Het
is nog net niet massief zout, maar het scheelt niet veel.
Ik heb me laten vertellen dat dit meer de dupe is geworden van de dorst van Los Angeles.
80% van het toevoerwater van het meer wordt afgetapt en naar de stad getransporteerd.











Ellery Lake




Als we uiteindelijk in het park aan komen, zetten we onze tent op op de eerste camping waar ze plaats hebben en dat is in Meadows op bijna 3000 meter hoogte. Vlak bij ons kampje stroomt de Tuolumne. Een riviertje waaraan we morgenochtend in het zonnetje kunnen ontbijten.


We worden voor beren gewaarschuwd.
Zelfs als je eten in je auto laat, breken ze die open om het te jatten.
Heel consciëntieus pakt Mieke alles wat ook maar iets met eten te maken heeft in en verbergt het in onze privé berenkluis.


We krijgen vannacht geen bezoek van beren.
Om het niet koud te krijgen hebben we ons behoorlijk dik ingepakt in bed en slapen een gat in de dag.
's Morgens ligt er ijs op onze berenkluis. Er is geen beer aan geweest, maar bijna al ons eten is aangevreten door de muizen. Die konden wel op een of andere manier in onze kluis.
En dan loop je weer het gevaar voor het hantavirus, wat daar heeft geheerst of misschien nog wel heerst.


Deze waterval moet spectaculaire zijn als er genoeg water is, maar we denken dat dat wordt gebruikt om de bosbranden te blussen.
Er komt maar een klein piemelstraaltje naar beneden
We rijden het Park door en genieten wel van de schitterende uitzichten, maar de wandelingen die we willen maken bij Mariposa Grove kunnen niet doorgaan wegens de brand.
We wandelen wel in de beroemde Yosemite Valley, maar krijgen toch een te heftig Vondelpark-op-zondagmiddag gevoel.




Het is niet niks zo'n park in een dag heen en weer door te rijden. Ik weet het niet precies meer maar ik denk zeker 60 kilometer heen en 60 kilometer terug te hebben gereden.
Morgen verlaten we het park langs de west kant en gaan op weg naar de Sequoia's.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten