woensdag 3 oktober 2012

Dicht bij huis


Tussen kasteel Neerijnen ( gebouwd op de funderingen van het 14e eeuwse huis Klingelenburg en kasteel Waardenburg, wat zijn oorsprong heeft in 1283 als de houten burcht  Weerdenburg.
Daar zijn we maar eens gaan wandelen.
Natuurlijk, we wonen al 29 jaar hier in deze buurt aan de Waal en ja, soms vergeet je ook eens dicht bij huis te genieten van al het schoons
We zijn begonnen in Neerijnen bij het Stroomhuis, een oud schakelstation van de Nuon uit 1951. Het tegenwoordig een cultureel centrum met grote horeca pretenties.
Neerijnen stelt niet veel voor maar geeft wel de naam aan de gemeente Neerijnen wat bestaat uit de kernen
Ophemert, Haaften, Tuil, Waardenburg, Neerijnen, Est, Opijnen, Heesselt, Varik en Hellouw.
Wel is het opmerkelijk dat het dorp Neerijnen ternauwernood nieuwbouw kent.
Neerijnen is landelijk bekend om de herrie in het gemeentehuis. Het bestuur is ernstig instabiel.
Niet zo onlogisch als je weet dat de kernen waaruit de gemeente bestaat, elkaar in het redelijke nabije verleden te vuur in zwaard bestreden bij kermissen en dorpsfeesten.
Ik moet oppassen niet te educatief te worden. Hoewel de lezer mag er best wat van opsteken.



Langs het enige lokale café en de bierbrouwerij wandelen we de Uiterwaarden in, die hier erg breed zijn.
We volgen een zogenaamde Aanvoerroute. 
Halverwege onze wandeling plukken we een wilde rozenstruik kaal om er straks thuis, samen met de bottels van de rozen in eigen tuin, lekkere jam van te maken.
De uiterwaarden staan vol met prachtig jong vee. We wandelen in het land van Potter.
Mooie doorkijkjes, schitterende luchten, prachtige bomen, wat wil je nog meer.
We zijn blij dat we er nu de tijd voor kunnen nemen en er, zonder de minste haast, heerlijk van kunnen genieten. Aan de overkant van de rivier liggen de uiterwaarden rondom Hurwenen en Rossum.
Hurwenen vooral bekend van kapot gevlogen hoogspanningskabels en Rossum van zijn ooievaars, maar het Kil van Hurwenen is een schitterend uiterwaarden gebied.  Daar gaan we binnenkort kuieren want vooral het Kil is een geliefd  gebied voor trekvogels om tijdens de trek te foerageren.









We komen de uiterwaarden uit en  lopen we recht tegen het mooi gerestaureerde kasteel Waardenburg aan. Kasteel Waardenburg ligt westelijk van het grote landgoed tussen Neerijnen en Waardenburg. 



Dit landgoed kenmerkt zich door schitterend bossen en prachtige open plekken met schilderachtige doorkijkjes.
Ik denk dat als je er s'morgens vroeg of s'avonds laat door loopt  er zeker wild  te zien zal zijn . Zeker omdat het gebied in open verbinding staat met de rivier.


Deze wandeling komt zeker op het lijstje te staan wat in de B&B ligt voor onze gasten.