donderdag 8 november 2012

Noordzee Kaviaar



Ik heb vanmorgen een kilo Stellendamse garnalen uit hun harnasjes geholpen.
Ze worden door topkoks vaak Noordzee Kaviaar genoemd en daar kan ik me wel in vinden.
De wetenschappelijke naam is Crangon crangon, maar dat proef je niet.
Crangon crangon (dorsal).jpgAls je een kilo garnalen pelt en je kunt de discipline opbrengen om niet tussendoor te gaan zitten snoepen, hou je bijna 4,5 ons schone garnalen over.

In een eerder leven is het mij overkomen dat ik een heleboel garnalen had gepeld, naar de keuken liep om de lege schalen weg te gooien en terug kwam in de kamer, waar ik had zitten pellen en daar onze kat op tafel aantrof. Hij had juist  het overgrote deel van het product naar binnen had gewerkt.
Daar werd ik niet blij van.
Wij hebben geen katten meer.

Wat zal ik nu aan lekkers van die bak garnalen gaan maken??
In ieder geval heb ik een heerlijke bouillon gemaakt van de schillen met wat cayennepeper, een paar zwarte peperkorrels en een blaadje laurier. Een kwartier zachtjes laten sudderen en door een zeef passeren.
Ik denk dat ik de bouillon niet al te helder wil hebben, anders moet ie door een passeerdoek.
Het wordt heerlijk met een paar snippers Roodbaars en wat Bieslook op een voorverwarmd bord. De bouillon moet heel heet zijn.
Ik denk dat ik maar allemaal garnalen hapjes ga maken. Torentjes met blokjes tomaat en wat mayonaise met fijne mosterd of/en witlof schuitje met garnalen en huisgemaakte whiskeysaus,en/of  klein cherrytomaatjes gevuld met garnalen en hele kleine blokjes avocado. Ik zie wel.