dinsdag 22 januari 2013

Een bericht wat maar bleef liggen

uiteindelijk is het vandaag 22 januari (ik ben al een paar dagen met dit verhaal bezig)

Onze oudste kip, de zwarte barones heeft de kou niet overleefd. Het beest was een jaar of zes oud inmiddels en legde al jaren geen ei meer.
Dat heeft ze bij ons toch al bijna niet gedaan.
We hebben ooit twee zwarte kippen van Ronald en Martine de Jong gehad, die toen nog aan de dijk woonden. Zij wisten er niet zo'n raad mee en Martine reed steeds de kuikens op het erf dood. Wij wilden wel een stel kuikens van hun hebben, maar omdat dat niets werd hebben uiteindelijk de kippen gekregen. Wat moet nou ook met platte kuikens.
Vreemd als kippen dood vallen, dan is dat plat voorover, zo ook met de barones. Ze lag plat voorover op haar snavel.
Kennelijk voelt een kip het niet aankomen dat ie om gaat.


Ik heb vrijdag erwtensoep gemaakt volgens beproefd Noordermeer-recept. Mieke had dienst en ik zin in soep maken.


Erwtensoep  (voor 4 personen)

Ingrediënten:
500 gram spliterwten,

2,5 tot 3 liter water
1/2 selderijknol (600 gram),
1 winterpeen,
1 dikke prei,
½ bosje peterselie,
½ bosje selderij
1 flinke aardappel,
1 grote ui,
1 knie/hiel of krabbetjes met bot (600 gram of zo),
stukje buikspek of zuurkool spek,
2 slagersrookworsten (de lekkerste worsten zijn die van Gijs bij de Plus),
5–6 bouillonblokjes (geen kip), zout, peper.

Bereidingswijze:
Breng de spliterwten met de hiel of wat je hebt en het buikspek in 2,5 tot 3 liter water aan de kook. Schuim de bouillon af en laat de soep 1 uur trekken. Voeg de in blokjes gesneden knolselderij, de in plakjes gesneden wortel, de gesnipperde ui, de in blokjes gesneden aardappel en de bouillonblokjes toe. Breng de soep weer aan de kook en laat haar nog minstens 1 uur zachtjes doorkoken. Haal het vlees en de spek uit de soep, snijd die in kleine stukjes (verwijder het bot en vette stukjes) en doe het vlees weer in de soep. Doe een uur voor serveren de fijngesneden prei, peterselie en selderij bij de soep en maak de soep op smaak met peper en zout. Roer regelmatig om aanbranden te voorkomen. Schep de soep op en geef ieder een portie in plakjes gesneden rookworst erbij.
Heerlijk met roggebrood en Katenspek
Als je soep een dag tevoren maakt moet je de soep eerst opwarmen en dan de fijngesneden prei, peterselie en selderij toevoegen.
Weer een dag later blijft je lepel  rechtop in de soep staan.

We hebben uiteindelijk zondagavond de pan met de stijf bevroren soep van het balkon gehaald en ontdooid. Lekker soep eten. Toen alles bijna klaar was en de tafel gedekt, bleek dat we de week er voor alle rookworst hadden opgegeten, bij de boerenkool en de zuurkool.
Zonder worst was ie ook niet te versmaden.
Maar 4 liter soep met zijn tweeën is wel wat veel.
Ik heb maar een kleine twee liter ingevroren en nog een pannetje in de koelkast gezet voor de lunch de komende dagen.
7 Januari heb ik gemeld dat de lantaarnpalen voor onze deur gezamenlijk zijn uit gegaan.
Na mijn melding is er eerst een hoogwerkertje langs geweest om de lampen te vervangen.(na iets minder dan 2 weken)
Ze deden het s'avonds nog niet. Ik heb de volgende dag  maar weer naar de gemeente gebeld. Een paar dagen later is er iemand van het electriciteitsbedrijf langs gekomen om te constateren dat er ergens sluiting in de kabel zat. Ze (de collega's) kwamen opmeten waar het probleem precies zat, dan hoefde niet de hele dijk open gegraven te worden.
Vanmiddag stonden er, toen ik thuis kwam van de markt (nou ja marktje)  drie grote bussen voor mijn deur met in iedere bus een man. Twee mannen hadden koptelefoons op en prikte steeds in de grond, de derde man had het stoppenkastje van paal open gemaakt en er enorme stroomdraad aan gekoppeld.
De breuk zou precies zitten op de plaats waar een flinke spijker in de grond mijn bankje aan de grond houdt bij zwaar weer. Als waar zou zijn wat ze aanvankelijk suggereerden, zou de kabel maximaal 15 cm onder het maaiveld liggen en zou mijn spijker hem hebben doorboord. Die spijker zit er al 3 jaar in zonder problemen. "Dus jongens, zoek het maar uit."
Het zal nog wel een paar maanden duren voor er een spa in de grond mag.
Zolang komen wij s'avonds in het donker thuis. Lekker Noors of Zweeds of Fins.


Zo ziet vanavond de zonsondergang eruit vanaf het balkon tussen de takken van de eik door.


En dit is vanavond het uitzicht vanuit de B&B. Opkomend avondrood