donderdag 25 oktober 2012

Als de zon door breekt.

Na een sombere dag, was er vanochtend zelfs wat lichte nevel-regen.
Maar zojuist, 12.45 uur, breekt de zon door en wordt witgoud weer prachtig geelgoud.
Ik kom later terug op een paar leuke en een paar minder leuke ervaringen.
Maar ik kan geen foto's van mijn kleine zak-camera afhalen. De kabel ligt thuis.
Wel heb ik een foto van de enige Eekhoorn hier op het park.
De minder leuke ervaringen liggen in de sfeer van een lekke band midden in het bos met de plakspullen in de Hilton.
Gisteren hebben we een bezoek aan Assen gebracht en zijn naar het prachtig uitgebreide Drents Museum geweest. Dat gebouw is on-Nederlands mooi. Niemand heeft gehoord van de nieuwbouw en de verbouwing, zoals bij het Stedelijk en Rijks museum in Amsterdam, maar het is een "zonder-gezeik-mooi" gebouw geworden.
De tentoonstelling "Vikingen" vond ik vooral een indrukwekkende verzameling dingetjes en feitjes, maar in de expositie heb ik weinig verband gezien. Wel werd duidelijk dat wat ik geleerd heb over de Vinkingen, voornamelijk mythes waren. De werkelijkheid was anders. Dat is natuurlijk een nadere bestudering waard.
De catalogus van de tentoonstelling is noodzakelijk om een beeld te krijgen van een stuk geschiedenis en een verband te zien tussen de in Assen verzamelde "Loppis".
Ik kan de tentoonstelling aanraden te bezoeken.
In Assen is ie vanaf vandaag niet meer. Hij verhuist nu naar Edinburgh, welke stad altijd al de moeite is geweest te bezoeken. het whiskey museum mag je dan ook niet missen.
Ik ga fietsen.

zondag 21 oktober 2012

Goud

Hier heeft werkelijk de herfst het heft in handen. Het echte mooie nazomerweer is over. 
Er is wat nevel s’morgens en de temperaturen zijn niet hoog. s’Middags als de mist is opgetrokken in de bossen, komt er wat wind bij.
Die wind is niet helemaal geruisloos in het bos. Waar de Amerikaanse Eik staat en zijn blad verliest, komen die grote fledders van bladeren nat naar beneden, maar het veel fijnere Beukenblad komt droog naar beneden en ritselt of er muizen bij zitten.
Maar het mooiste zijn de enorme hoeveelheden paddenstoelen, die overal om je heen groeien op de grond en op rottend hout. Eetbaar of niet, ik blijf er vanaf.
Hieronder een foto impressie. Ik heb alle foto's behoorlijk moeten comprimeren om ze in deze blog te kunnen zetten. Later zal ik ze wel eens vervangen.