woensdag 12 september 2012

Er even uit




We zijn even weg geweest.

Vanaf donderdag 6 september tot en met dinsdag 11 september had Mieke 6 vrije dagen.

De afgelopen weken hebben we het in de B&B erg druk gehad. We hebben bijna 4 weken een dubbele bezetting gehad. Ja mooi weer. Dan gaan de mensen op stap in eigen land.

Het nare ongeluk met Noah heeft er ook wel ingehakt. Kortom we waren allebei wel toe aan een paar dagen stevig afleiding.

Op donderdag, dag een, hebben we alleen Sam naar ons oppasadres in Veenendaal gebracht en zijn daarna naar Haarlem gereden met de VW-Hilton. We hebben relaxed door de stad geslenterd. We hebben een van de routes uit de ANWB reisgids VERLEDEN VAN NEDERLAND gelopen. (Marja, het is nog steeds een populair boek op reizen in Nederland). We hebben een combinatie van de Historische route en de Hofjesroute gelopen.

Natuurlijk hebben we een bezoek gebracht aan de BAVO kerk met de prachtige houten gewelven en het meer dan 5.000 pijpen grote orgel van Cristian Muller. 

Natuurlijk hebben op een terrasje zitten genieten van de rondrennende en fietsende bevolking van Haarlem. De stads is gemotoriseerd verkeer luw, maar het risico dat je onder een fiets of zo’n kinder- of boodschappenbakfiets komt is daardoor veel groter. Die krengen hoor je niet aankomen en rijden maar raak.

We zijn naar een camping op het Landgoed Beeckestein getrokken. We hebben terug zitten rekenen dat wij daar ongeveer 20 jaar geleden ook een paar dagen met de kinderen hebben gekampeerd. Waar blijft de tijd.

Op de fiets hebben we een rondje strand gedaan en zijn terug gegaan over IJmuiden.

Vrijdag was de dag dat Yevegeny 25 jaar oud werd. Wij zijn richting Monnickendam gereden, hebben de Hilton bij de oude kerk geparkeerd en zijn toen na veel jaren plannen vandaag maar eens op de fiets naar Marken gereden. Al jaren staat het op agenda van Mieke er eens naar toe te gaan. Eerden hebben Volendam en Edam al eens aangedaan en nu zijn we dan eindelijk ook in Marken geweest. We zijn tot aan het Paard (de beroemde vuurtoren) gereden om daar te lunchen.

Terug in het dorp hebben we de boot naar Volendam genomen en zijn we vandaar terug naar Monnickendam gefietst. We hebben een rondje dorp gedaan en heerlijk vis gegeten in de Waegh bij de sluis. Aanrader.

We zijn s’avonds naar Gorinchem gereden, waar Yevgeny en Lisa hun verjaardag vierden bij Tino (dat is restaurant en ijssalon Busato in de Arkelstraat in Gorinchem).

Later kom ik terug op een expositie, die bij Tino hing met kleine aquarellen en foto’s van Gorinchem 20 jaar geleden.

We hebben heerlijk in onze eigen bed thuis geslapen en zijn de volgende dag met de weekend Volkskrant naar het noorden af gereisd.

Omdat we uiteindelijk voor ontspanning op reis waren, zijn we bij Dwingeloo de snelweg afgegaan, hebben we de fietsen afgeladen en hebben een paar uurtjes heerlijk over en langs de bloeiende heide gereden.

Voor het weekend stonden twee dingen op de planning.

1. een bezoek aan Schiermonnikoog, waar we allebei nog nooit geweest zijn en

2. een bezoek aan het Groninger Museum.

Van Dwingeloo zijn we dus naar Zoutkamp gereden, waar we op de camping ’t Ol Gat zijn gaan staan. Het dorp ligt aan het Lauwersmeer, de voormalige Lauwerszee

Toen we zondagochtend ons rot hebben gehaast om de veerboot van 09.30 uur naar Schiermonnikoog te halen, stonden we eerst voor Lauwersoog in de file en toen we bij de boot aankwamen op onze fietsen, stond er ook nog eens gigantische meute mensen te wachten om op de extra ingezetten boot te mogen. Ja daaaag, we gaan voor onze rust.

We hebben de VW-Hilton ergens geparkeerd en zijn, met heerlijk weer, een rondje Noord Groningen gaan fietsen.

Mooi en ontspannen.

Maandag hadden we Schiermonnikoog bijna voor ons zelf, maar was het helaas geen strandweer. Veel wind en weinig zon. Wij zijn dus niet gaan zwemmen. Wel hebben we voor de lunch gehaktballen gegeten in het restaurant van hotel van der Werff, een vooral oud hotel met geschiedenis. De gehaktballen waren ouderwetse café ballen. Erg zout en ernstig dorstverwekkend.

We hebben de boot van 16.30 uur terug naar Lauwersoog genomen.

Dinsdagochtend hadden we eindelijk eens geen haast. We hebben lekker uitgeslapen, genoten van een ontbijt met verse broodjes en een heerlijk gekookt eitje.

Na het opbreken zijn we naar de stad Groningen gereden en hebben de Hilton geparkeerd bij de Euroborg, het stadion van FC Groningen en zijn met de bus naar de stad gegaan.

We bezochten de solotentoonstelling van Iris van Herpen en Yin Xiuzhen in het Groningsmuseum. Geweldig.

Iris is nog te zien tot 23 september en het werk van Yin staat en hangt er nog tot 18 november.

Iris van Herpen komt van ArtEZ in Arnhem en maakt fantastische objecten om vrouwenlichamen en gebruikt daarvoor bijzondere materialen verwerkt met traditioneel vakmanschap, gedetailleerd handwerk en de meest innovatieve technieken als 3D-printen.

Je moet gaan kijken. Op haar site laat ze zelf wat zien, maar zoals het werk in Groningen is geëxposeerd is erg indrukwekkend.




Deze objecten zijn  door middel van 3D printen vervaardigd

Dit is iets als een jurk en vervaardig van voornamelijk geweven, heel fijn staaldraad

Ook het werk van Yin Xiuzhen is geweldig. Deze vrouw werkt voornamelijk met gebruikte textiel en maakt daar de meest bizarre objecten van. Maar alles heeft een mooi verhaal wat haar inlevingsvermogen en ongebreidelde fantasie illustreert.

Ga maar kijken en maak er een leuk dagje Groningen van








Dit object is ca 2,5 meter hoog en stelt het menselijk brein voor                Dit object bestaat uit opgerolde
en is gemaakt van gebruikte kleding als T-shirts                                           shawls