vrijdag 28 maart 2014

Ooievaars bij de buren

Wij hebben het er jaren geleden uitgebreid over gehad, Mieke en ik, nadat we weer eens waren benaderd door vogelliefhebbers die op de kerk een ooievaarsnest wilden plaatsen.
Maar toen we weer eens een kijkje had genomen in Schoonrewoerd, waar op de nok van het huis van de plaatselijke makelaar een nest stond, waren we weer snel genezen.
In een straal van een paar meter om het nest was alles wit van de stront.
Dus 'Nee liever niet'.
Later hebben we overwogen een paal in de tuin neer te zetten met zo'n fraai karrenwiel erop met een beginnetje voor een nest.
Maar als je je dan realiseert wat de parkeerplaatsen voor wachtende ooievaars zal zijn, ben er je ook weer gelijk klaar mee. De gedachte aan een ontoegankelijk balkon vanwege de onopgevoede poepgewoonten van ooievaars, was meer dan genoeg.
Dus nee. De familie Noordermeer zal geen ooievaarsnest in de tuin plaatsen.

Vorig jaar vierde onze buurvrouw Geri Graveland, van boerderij de Kever, haar 80ste verjaardag en heeft een ooievaarsnest cadeau gekregen.
Zo'n beetje tussen de boerderij en de voormalige pottenbakkerij staat nu een paal met een nest erop.
Ik verwacht en heb daar ook voor gewaarschuwd dat hun mooie en niet meer zo'n jonge rieten dak eerst de hofleverancier zal worden voor de aanvulling van het nest en vervolgens vakkundig onder gescheten zal worden.
Geen probleem.
Uit eerdere verhaaltjes van mij weet iedereen dat deze buurt behoorlijk ooievaar-rijk is, dus is het niet verbazingwekkend dat er vanuit die vogelsoort veel belangstelling voor deze nieuwbouw is.
Vorig week is er een ooievaarsman poolshoogte komen nemen en de afgelopen dagen is mevrouw ook langs geweest en te zien aan de activiteiten op het nest, is het nest goed gekeurd.
Er wordt hevig geklepperd en gewipt.
(Van ingewijden heb ik gehoord dat er nog een man op loer ligt om zich en het nest en de dame toe te eigenen)(We wachten het af. Dit gaat nooit zonder slag of stoot en een stevige ooievaarsrel voor de deur is nooit weg)
Toen ik Mieke gisteren vertelde over de ooievaars bij de buren, klonk er veel, wel gemeend, enthousiasme  in haar reactie maar ook wat spijt en jaloezie, die het even leken te winnen van gezond verstand.
Ik heb uitgevonden dat ik vanuit een van de gastenkamer het nest kan zien en ik zie regelmatig foeragerende vogels voor het raam langs komen.






Dit is een foeragerende ooievaar, die langs het raam van de B&B vliegt.

























Dit is een bijzonder plaatje.
Een nieuwsgierige kraai komt eens even kijken wie er op het nest zit, waar hij een paar weken dacht het rijk alleen te hebben.
Kijk hoe fel de ooievaars reageren en met hun te puntige snavels wijzen wie ze te pakken zullen nemen als ie te dicht bij komt.


Vanuit de woonkamer van Daphne en Jurrijn kijk je zo in het nest. Dat is natuurlijk prachtig ook voor de kinderen.
Die hebben nu hun dagelijkse verhalen op school over hun ooievaars.
Je ziet dat de man een ring heeft. Waarschijnlijk is het een nakomeling van een van de ooievaars uit Herwijnen, waar al jaren hard wordt gewerkt om de stand in de buurt weer op peil te brengen, wat ook aardig lukt.







donderdag 27 maart 2014

Morgenstond

Dan is het niet zo erg om s'morgen erg vroeg uit je bed te worden gebeld.
De belofte van een mooie dag hangt glimmend boven de rivier.






















Na een paar mooie dagen druk bezig te zijn geweest om de expositie ruimte in de kerk te stylen, neem ik vandaag een vrije dag om in ieder geval een paar uur naar buiten te gaan.
Het begin van zo'n dag ziet er dan zo uit.
Het is denk ik wel wat om vandaag eens langs de Linge te gaan fietsen.
De pruimen bloeien en ik denk dat de kersen ook al zo ver zijn.
Appels en peren staan op springen.
Ik doe verslag.