zondag 19 mei 2013

Restaurant Babylonia

Neptunesstraat 2
Scheveningen

tafel 2

We hadden gewoon een paar dagen vrij, Mieke hoefde niet te werken en ik had geen gasten.
Ik had Toos een paar dagen geleden aan de telefoon gehad over de kwaliteit van haar huis.
"Weet je wat", dacht ik, "we gaan de laatste Konginnenagh gewoon in Den Haag vieren, op de Kroningsdag naar de rommelmarkt in het Belgische park en daarna koffie drinken bij Toos|".

Zo gezegd. De fietsen op de Hilton en door de bollen (er bloeien er nog niet zo veel maar de Hyacinten zorgen toch voor een mooi plaatje)
Op de N11 zijn we nog even afgeslagen om een kop koffie bij Kathie en Nathalie te drinken, maar omdat ze aan de weg voor hun deur bezig waren, moesten we zoveel kilometers omrijden om hun te bereiken, dat we alleen maar op afstand naar ze gezwaaid hebben.

We zijn naar een camping gegaan naast de renbaan Duindigt.
Keurig. Het was vroeger een wielerbaan met clubhuis en tribunes.
Nu is er ook een zwembad, tennisbanen, supermarkt en een kroeg annex restaurant.

We fietsen lekker relaxed langs alle plekjes in Den Haag, die we kennen.
Vanaf het Haagsche Bos tot uiteindelijk de pier in Scheveningnen.

Ter zake.
We wilden gaan eten in 'de Eetkamer van Scheveningen' in de Marcellisstraat.
Dit restaurant bleek echter dicht op maandag.
Een stukje verderop op de hoek van de Neptunusstraat en de Havenkade zit het gerenommeerde Perzische restaurant Babylonia. (gevestigd in een voormalige de Gruyterwinkel)( de strepen zijn verwijderd)


Het is het witte gebouw op de hoek.

We gaan het uit proberen.
We worden vrolijk en vriendelijk ontvangen door een stevige gastvrouw.
Er zijn nog drie tafeltjes bezet, we zitten dus niet alleen.
We krijgen een kaart met de gerechten fonetisch in het Perzisch met een Nederlandse beschrijving erbij.
We bestellen een fles droge witte wijn.
De fles komt op tafel met twee glazen.
Ik vraag om een wijnkoeler.
We krijgen een wijnkoeler gevuld met ijsblokjes, waar bijna geen fles meer bij kan.
We zoeken iets uit waarvan we denken dat het wel lekker moet zijn.
Mieke bestelt de
Kashke Bademjan
Gebakken aubergine gemengd met kashk (wei) en geserveerd
met gebakken knoflook, munt en uien.
Ze heeft het vreselijk koud en wil iets warms.
en ik bestel 
Salad Fasl
Een mix van verse gehakte komkommer, tomaten en sla
met olijfolie en verse limoensap dressing.
Ik krijg na een minuut of tien wat ik besteld heb maar Mieke krijgt 

Mast o khiar
Yoghurt met komkommer en zout.
De dame heeft het of verkeerd begrepen of verkeerd op geschreven.
Beleefd wacht ik tot Mieke haar warme hap heeft.

Als hoofdgerecht hebben lam besteld.
Tjello Kabab Tjendje
Onze beste lams filet gemarineerd en gegrild met uien, tomaten,
groene pepers geserveerd met saffraanrijst of brood.

We krijgen kip geserveerd.
Djudje Kabab (zonder bot)
Gemarineerd en gegrilde kip en gegrilde tomaten, geserveerd met
saffraanrijst.

Weer fout.  Dus de kok moet weer aan de gang.
Ondertussen loopt de tent voor een maandagavond knap vol.
Onze arme gastvrouw bleek vanavond voor het eerst in dit restaurant te werken en heeft in paniek haar baas maar van huis gebeld.
De man was er binnen een kwartier, maar had natuurlijk deze vrouw nooit zonder hulp in haar eentje voor de leeuwen mogen werpen.
Intussen is de wijnkoeler, zo'n fraai ding waar een isolatie element in moet en geen ijs, smeltwater gaan lekken. Ons tafeltje staat als een eiland in een grote plas. Hoog water in Scheveningen.
Mieke krijgt vreselijk de slappe lach en ach arm, de gastvrouw moet met emmer en dweil aan de slag.
Afijn alles komt goed, we krijgen nog een heerlijk bijgerecht en we laten het ons smaken.
Het is beslist een aanrader.

We rekenen af en worden bedolven onder duizend excuses.
Ik geef de stevige Perzische als troost voor doorstaan leed maar een flinke fooi.
We verlaten het pand met een welgemeend "Tot ziens"