zaterdag 31 maart 2012

Slim


Ik wil eigenlijk tijdens onze fietstocht wel wat te lezen meenemen.
Als je s’avonds dus lekker voor je tentje zit, bijkomend van een zware dag fietsen, hoort daar een goed glas wijn en een boek bij.
Maar als je voor 6 weken een paar leuke boeken mee wilt nemen, dan ben ik bang dat ik een karretje mee moet nemen. Een beetje boek weegt al gauw iets tussen de 500 en 1000 gram.
Maar ik heb iets slims bedacht.
Ik neem een zwaar filosofisch boek mee.
Ieder weldenkend mens moet de Ethica Nicomachea van Aristotales hebben gelezen.
Ik heb het nog niet gelezen. Dus dat boek gaat mee. Het is alleen 425 pagina's dik en weegt 715 gram

Nu is het zo dat ik met filosofische werken nooit zo lekker op schiet en de ervaring is dat ik iedere dag weer van voren af moet beginnen.

Dat is dus de oplossing. Ik neem alleen de eerste 4 bladzijden van het boek mee en denk daar makkelijk 6 weken mee zoet te zijn.

Ja, een beetje Alzheimer en een beetje Korsokov. Het komt helemaal goed.


woensdag 28 maart 2012

Mussenflat

Ik had in het tuinhuis nog een paar oude nestkastjes liggen en een zelf gemaakte mussenflat.
De mussenflast heb ik gisteren aan een pergola opgehangen met vrijwel direct veel belangstelling van Ringmussen. Maar voor hun is het gaatje in de kasten te groot en dan worden ze gewoon weer verjaagd.
Ik zie wel of het voor het eerste legsel nog wordt bewoond.
Toen ik vanmiddag van een trainingsfietstocht thuis kwam vond ik het nodig de oudere kasten uit het tuinhuis maar eens op te hangen.
Wat schetst mijn verbazing.
Een echt oud kastje, wat ik aan de eik van Yevgeny heb op gehangen , werd binnen het uur in beslag genomen door een paar Pimpelmezen. VERKOCHT
Erg leuk en ik was er best trots op.
Morgen ga ik eens op mijn gemak of in tuinhuis of in de bus zitten kijken wie waar woont.
Het is zo bijzonder al die vogels druk bezig te zien, zichzelf en hun nageslacht in stand te houden.

dinsdag 27 maart 2012

Amuse tour Hoorn 2012, Martin schrijft




Martin berichtte mij gisteren over de traditionele Amuse tour bij hem in de buurt in Hoorn.
Ik wil iedereen van zijn smakelijke verhaal mee laten genieten. Het lijkt me toe dat het allemaal lekker en gezellig moet zijn geweest.

Martin schrijft:

"Afgelopen weekeinde hebben we bij ons in Hoorn de traditionele buurt-amuze-tour beleefd.
Het weer heeft bijzonder meegezeten; veel zon, maar een behoorlijke frisse wind.
In ieder geval een goede reden om het dit jaar bij de mensen in de tuin te doen.
Het thema van dit jaar was "koken met bier", waarbij ook een passend biertje moest worden geschonken.
Dit jaar heeft iedereen, net als de andere jaren, zich van zijn beste kant laten zien. Veel werk, lekker en verrassende bieren.
Om 12:00 uur heeft iedereen zich verzameld op het eerste adres en komt de aftrap.
Een frisse witbier met een beetje suiker wordt met eigeel op laag vuur voorzichtig opgeklopt tot een zacht gebonden mengsel. Dit wordt dan gegoten over stukjes ananas. Met een glas appelcider is dit een heerlijke combinatie.

Bij het tweede adres stond "Duivelse soep met een stukje brood" klaar.
De soep was gemaakt met kip en Duvel; als bijpassend biertje: Duvel.
Eenvoudig, maar met de toegevoegde pepers een aangename hap.
Vooral de Duvel zorgde dat de stemming erin kwam.

Wij waren als derde aan de beurt.
Mijn keuze voor het bier was de "Kriek Cuvee" van de brouwerij Lindemans.
Dit is een ongezoete kriek, die minimaal 9 maanden op hout is gelagerd.
Een hele frisse smaak, maar na een paar slokken proef je wel dat het bier is.
In dit bier eendeborst gemarineerd en rosé gegaard en overgoten met van dit bier gemaakte saus.
Daarnaast een puree van truffelaardappel op wat rucola en versierd met een kers.
Veel uitleg moeten geven over de truffelaardappel en lof ontvangen voor de combinatie.

Op naar de vierde. Hier hadden twee echtparen samen gewerkt met een heerlijk resultaat.
Er stond een combinatie van vier gerechtjes te wachten:
Een mosseltje gekookt in witbier, een mousse van gerookte makreel in een of andere biersoort,
een visragout in een van bladerdeeg gebakken schaaltje en een krokant viskoekje.
"Platte Thijs" was het ultieme bijpassende bier.

Dan naar de vijfde.
Hier stond een gedroogde dadel te wachten in bier geweekt met een "bierscone".
Het bijpassende slokje: een triple trappiste.

Bij de zesde was het eenvoudiger omdat dit adres tijdelijk door verbouwing geen keuken heeft.
Toch een zeer geslaagd resultaat: aangevroren rood fruit in een glas met Liefmans kriek.

Het zevende adres.
Bij binnenkomst lag een bijzonder gebruiksaanwijzing te wachten, rechtstreeks van intenet. Het was het eenvoudigste recept:
Neem van een gevulde koek een hap en voeg direct een slok pils hier aan toe.
Schud je hoofd gedurende 10 minuten flink en slik daarna door.
Maar.......... verrast als we waren kwam iets anders op tafel: gestoofde balletjes in een saus van bier.
Het bijbehorende biertje smaakte perfect.

Op naar het laatste adres en tevens plakadres.
Hier wonen de bierwetenschappers van de buurt. Zij struinen het hele land af naar kleine brouwerijtjes om smaken te ontdekken.
Wist je dat alleen in Noorholland alleen al 40 brouwerijtjes zijn?
Zij hadden voor het bier een ale uit Hillegom gekozen: Een hele rijke smaak.
Als hapje hadden zij grof gehakt in een pakketje van courgette.
Met een beetje napimpelen werd de tour om 18:30 met tevredenheid afgesloten.
Tijdens de tour zijn thema's aangedragen voor onze volgende tours:
Een toetjes-amuze-tour, een picnic-amuze-tour en nog een paar fraaie ideeen.

Een buurvrouw kwam met een voorstel voor een pruimen-amuze-tour, maar deze kreeg van de mannenkant geen bijval. "

Martin