maandag 20 februari 2012

VEGETARISCHE BOERENKOOL


Lekkere  Boerenkool
Voor 2 personen

Je hoort voornamelijk de vegetariërs klagen dat  Boerenkool zonder worst niet lekker is.
Ik ben het daarmee volmondig, nou ja volmondig, eens. 
Ik vind de boerenkool zelfs met worst niet altijd lekker.
Aan boerenkool zit vaak een grondsmaak en het risico dat je te veel zout of te weinig zout gebruikt is ook behoorlijk groot. Dan kun je op je bord lekker gaan zitten knoeien met mosterd, maar met mosterd krijg je zelfs kroketten lekker.
Ik heb het volgende recept gevonden en wil het met iedereen delen. Dit zijn hoeveelheden voor twee personen omdat wij nu eenmaal nog maar met zijn tweeën zijn.

Ingredienten:
* 1 kilo boerenkool (of 500 gr voorgesneden!)
* 750 gr kruimige aardappelen
* 35 gr boter
* 70 ml lauwe melk
* scheutje azijn
* 1 grote ui
* 2 tomaten
* 200 gr pittige geraspte kaas
* peper en zout

Bereidingswijze:
Als je niet voorgesneden boerenkool hebt, haal dan de boerenkool van de nerven, was de boerenkool goed en snijd het goed klein.
Breng in een ruime pan een bodem water aan de kook.
Kook hierin de boerenkool in ongeveer 20 minuten gaar.
Schil de aardappelen, snijd ze in gelijke niet te grote stukken en kook ze in voldoende 
water met een beetje zout gaar. 
Pureer de aardappelen met 20 gram van de boter(een scheut olijfolie is ook lekker), met de melk en een scheutje azijn.
Voeg naar smaak  peper en zout toe.
Pel de ui en snipper ze.
Was de tomaten en snijd ze in stukken.
Verhit 15 gram van de boter in een koekenpan en bak hierin de ui zachtjes aan. Voeg na 2 a 3 minuten de tomaten toe en bak deze even mee.
Schep dan het ui-tomatenmengsel met de geraspte kaas en de uitgelekte boerenkool door de aardappelpuree.

TiP: Om die typische koolgeur te voorkomen adviseert Sonja van de Rhoer om bovenop de boerenkool een oude bruine boterham mee te koken. Schep deze voor het afgieten voorzichtig met een schuimspaan uit de pan.

En dan kun je er rustig nog een rookworst overheen snijden. 
Het blijft boerenkool maar zo vind ik het lekker.