vrijdag 14 maart 2014

Eitjes verzekerd

Na een paar stevige stormen en met hulp van een stel scharrelende en gravende kippen, was de ren en het hok van het kippenhok wel aan wat onderhoud toe.
Het hek was een Cees-van-der-Giessen-hek geworden en hing met touwtjes en verder lapwerk knap scheef in zijn scharnieren en werd dicht gehouden met een stapeltje stenen.
De Vogelpest-overkapping van de ren lag in de al weer opkomende brandnetels en 50% van de paaltjes van het hek waren tot aan het maaiveld van onder af weg gerot.
Ze werden nog redelijk op hun plaats gehouden door een fraai klimroosje, een kluit klimop en door het gaas zelf.
Onze oude dames, de legkippen, zijn aan het einde van hun leglatijn en vallen bijna onder de noemer "lege eierdozen", hebben assistentie nodig om aan de stijgende vraag van de B&B te kunnen voldoen.
Maar je kunt die nieuwe aanwas niet in een te onverzorgd onderkomen ontvangen. Probeer ze dan maar aan de leg te krijgen.
We hebben een kleine dag, een uurtje of 4, besteed aan het vervangen van het draaihek, nieuwe palen te slaan op de plaats van de verrotte oude palen en het dak boven de ren weer op zijn plaats te krijgen.


Het nieuw hekje!! Is het mooi of is het niet mooi?? Let op de steen rechts voor het hekje!!

Dus konden we gistermiddag op stap om onze veestapel uit te breiden.
Wij hebben een vast adresje in Leerdam voor kippen. Je kunt er ook mooie sierkippen kopen, maar wij gaan voor productie. Een goede leghen is goed voor een ei per dag.
Onze laatste kippen hebben zomer en winters door gelegd en zijn nu denk ik dik over de 350 eieren heen. Het zullen er eerder wel 400 zijn geweest. 
Het zal dus binnenkort wel over zijn.  Dan kunnen ze geheel verzorgd (zij wel) van hun oude dag gaan genieten.
We kopen 4 stevige kippen.  Het is wel leuk uit zoeken met zo'n 40 kippen om je voeten.
Het worden twee witte en twee bruine kippen. We vinden het wel chique witte eieren te serveren.





















Het is een hele ceremonie om nieuwe kippen bij oude kippen te zetten.
We houden ze tot het donker wordt, gescheiden.
Als het donker is kun je de oude kippen zo van hun stok af pakken. We bespuiten ze dan voorzichtig op hun rug met deodorant en zetten ze keurig terug op hun plek op de stok.
We doen het zelfde met de nieuwe kippen, maar knippen bij hun de slagpinnen van 1  vleugel een eind weg en zetten ze vervolgens op stok bij de oude kippen.
Nu ruiken ze allemaal het zelfde en de volgende dag is er geen gedonder met de pikorde. 
We hebben geen haan meer en na de haan heeft het konijn van Dominique een tijdje voor haan gepeeld en de kippen uit elkaar gehouden, maar met de deo gaat het prima en deodorant maakt geen herrie.
Met hun manke vleugel kunnen ze niet wegvliegen. Zie je me al over het Kerkhof rennen om de kippen weer te vangen?
Ik ben er gisteren achter gekomen, dat ik door een kip in de maling word genomen. De laatste week had ik nog maar 1 ei per dag en dacht dat de ouwetjes nog maar om de dag legden.
Ik vond achter het oude konijnenhok van het konijn van Dominique een nest met eieren.
Er staan geen stempeltjes op dus je kunt niet zien hoe oud ze zijn, maar toen ik ze in een bak water deed, zonken ze allemaal naar de bodem. Er is dus niets mee aan de hand.

Nou wat vind je er van?
Is het een fraaie hen of niet?




Ze komen uit Leerdam en dus moeten we weer namen verzinnen die beginnen met een L .


Het zal dus wel zoiets als Let, Lat, Lut en Lit worden