vrijdag 6 januari 2012

Sam


Ik word iedere dag 1 dag ouder. Onze honden worden iedere dag 7 dagen ouder.
Dat is nu eenmaal de maatstaf die wordt aangenomen om te kunnen bepalen hoe lang een hond nog mee kan en om te begrijpen dat een in jaren nog jonge hond al aardig wat ouwe-dags-kwaaltjes begint te vertonen.
Waarom zo’n verhandeling?
Onze Sam is een aparte bastaard. Zij, want Sam is een teef, is een kruising tussen een Bouvier en een z.g. Staande hond en behoorlijk dominant.
We hebben haar nu 12 jaar geleden opgehaald in het asiel van Leerdam, waar de vorige eigenaresse haar had afgeleverd omdat haar oudere hond kennelijk te veel door Sam (die heette toen Rosa) te veel door Sam werd gedomineerd.
Sam was een echte flodder. Ze kon rennen als een speer, wilde altijd wild spelen en werd gek in de uiterwaarden waar ze ternauwernood uit de rivier was te houden en achter iedere gans aan wilde.
Ofschoon onze vorige hond nou niet bepaal een sociaal beest was die het erg met andere honden kon vinden, hebben we er met Sam nooit echt aan getwijfeld of het leuk zou zijn er een tweede hond bij te nemen. Voor de gezelligheid van alle twee.
Mieke had tot dan steeds ernstige voorkeur gehad voor het soort ruigharige teckels.
Dus ging ze op zoek.
Uiteindelijk is het een jonge reu geworden, die bij een mevrouw in Bussum niet verder als het tuinhekje kwam als ie werd uitgelaten.
Volgens zijn Stamboom moest een naam hebben die begint met een G en werd door de vorige eigenaar alles Gilles geregistreerd. Waarom wij hem Noah hebben genoemd weet ik niet meer, maar Mieke heeft hem geleerd er naar te luisteren.
Toen hij pas bij ons was, was lopen tot aan het paadje naar de dijk ver genoeg.
Dat was ie snel verleerd, want hij wilde wel erg graag met Sam op stap, waar hij overigens geen enkel respect voor had. Wat dominant?
Rossen door de uiterwaarden; hele vluchten ganzen opjagen, lekker de rivier in.
Het zit er niet meer zo in. Sam is omgerekend 91jaar oud en redt het net.
Zij heeft zonder medicijnen pijn in haar rug en krijgt om stoer genoeg overeind te blijven, anabole steroïden.
Trap lopen is er niet meer bij. Ze is veel te zwaar om haar en paar keer per dag de trap op te tillen, dus blijft ze gezellig met Noah beneden.
Hoe lang zal ze het uithouden??