zaterdag 3 maart 2012

Voorjaarsklussen in de tuin

Ik was er net op tijd bij om vlak voor de vorst mijn kruiden- en moestuintje om te spitten, maar ik ben vergeten mijn Laurier en Roosmarijn binnen te halen. Roosmarijn kweek ik zelf en ik heb nog een stuk of vijf planten staan dus ik zit niet zonder. Maar zonder Laurier, die krijg ik niet gekweekt, geen stoofpoten en heerlijke soepen.
De afgelopen weken heb ik om mij heen de halve wereld bezig gezien met knotten, snoeien en zelfs rooien van bomen en struiken.
Ik had nog geen enkele actie ondernomen tot ergens midden vorige week. Ik heb de ladder maar eens tegen het huis gezet en heb de druif en de klimop, die allebei tot op het balkon grooeiden, terug gesnoeid tot op het maaiveld.
Dit leverde ruim 3 kuub afval op.
Tegenwoordig ben ik zo slim om de troep gelijk in grote zakken te doen en af te voeren naar de vuilstort. Verstand komt met de jaren. Vroeger verhuisde zo'n berg van de enen hoek van de tuin naar de andere tot je alles vijf/zes keer in je handen had gehad om alsnog op die zelfde vuilstort terecht te komen.
Gisteren heb ik volgens het boekje de Hazelnoot struiken gesnoeid, de Cyclaam gedeeltelijk tot 50 cm boven het maaiveld af gezaagd en de dikke takken  helemaal verwijderd.
De grote Sierlaurier heb ik gekandelaberd.
Omdat ik met al die ingrepen in de tuin toch behoorlijk wat potentiele nestplaatsen verwoest heb,  heb ik de meeste grote takken van de bomen en struiken in onze tuinafrastering gelegd. Daar kan in ieder geval al het hele kleine vogel gespuis een nest maken.
Wellicht ben ik de duiven, die in de Laurier nestelden en de hele omgeving vol scheten, nu ook kwijt.
De rommel die over bleef, weer drie kuub, is weer gestort. Als ik me op de vuilstort meld, word ik tegenwoordig vriendelijk begroet. "Zo mijnheer Noordermeer, weer lekker bezig?"








Tot slot, zoals iedereen op de foto kan zien, lijkt onze Bamboe net zo dood als de bewoners van het kerkhof daarachter. Volgens mij is Bamboe een soort gras en kan niet kapot vriezen, maar zo ziet het er wel uit.
Kan iemand mij wijzer maken en vertellen of dat nog goed komt?

dinsdag 28 februari 2012

Op de fiets naar Spanje

Onze fietsen beginnen er futuristisch uit te zien. We hebben er nieuwe sturen op laten zetten. Ook zit er nu op iedere fiets een goede beschermbeugel voor de derailleur.  Dat vinden we behoorlijk noodzakelijk na onze kwalijke ervaringen, na een ongelukje in Leipzig, toen ik later midden in de bossen van de Säksischer Schweiz met een derailleur tussen mijn spaken stond.
We zijn ons nu echt aan het voorbereiden op onze stevige fietstocht in mei en juni
Onze fietsen worden helemaal  afgesteld om er straks 6 weken lang 8 uur per dag lekker op te kunnen zitten. Ook zijn we steeds op zoek naar het lichtste van het lichtste voor onze uitrusting, al moet het wel perse comfortabel zijn. Ik ben geen 18 meer.
En verder maar kilometers maken. Weer of geen weer, fietsen. Als we tevoren hebben afgesproken te gaan fietsen, dan doen we het ook, al regent het pijpenstelen.
Zo hebben we vorige week, bijvoorbeeld, een halve dag gefietst bij windkracht 6. Dat valt niet mee.
Binnenkort gaan we ook ons, al heel lang in de planning staande, rondje Groene Hart fietsen.
Als klap op de vuurpijl gaan we in de laatste weken voor ons vertrek een weekeinde in Zuid Limburg fietsen met als laatste training of paar keer de Vaalserberg op of de Cauberg in Valkenburg. Die laatste heeft het grote voordeel van een uitstekend kroeg onder aan de berg.
Als onze fietsen in april nog eens een goede beurt krijgen, mag ik bij onze wielerspecialist, van der Reijt in Gorinchem, een dag als fietsenmaker meekijken om vertrouwd te worden met al hun trucjes om een fiets draaiend te krijgen en te houden.