woensdag 19 december 2012

De Winterwende

We zitten nu in de tijd met de kortste dagen en de langste nachten. Op de 21 ste s'morgens om 11,11 uur is de winterwende of midwinter of in het Latijn voor Job: solstitium brumalis. Die dag komt de zon niet op op de noordpoolcirkel. De aarde heeft die dag en op dat uur de maximale zeg maar kantel positie ten opzichte van de zon. Daarna "kantelt" hij weer terug.
File:Earth-lighting-summer-solstice NL.png
Geleend van WIKIPEDIA
Deze  Midwinters en Midzomers hebben in de geschiedenis in de wereld nogal voor wat feesten gezorgd.
Een van de bekendste Midwinters was die van 1943.
Daar wordt in ieder geval in mijn familie nog jaarlijks over gepraat. We zetten een stevige boom op, hangen er ballen in en versieren hem met lichtjes, het is immers stervens donker en daarna bereiden ons voor op Kerstmis en de Jaarwisseling.

Ik loop al dagen te denken aan plannen en goede voornemens voor 2013.
Ik denk dat ik in 2013 maar ga proberen om van iedere seconde te genieten.


maandag 17 december 2012

Een verhaaltje tussendoor



111111111111111111
Zaterdagavond tijdens een gezellig etentje met vrienden kwam, en vraag me niet wat de werkelijke aanleiding was, maar kwam ter sprake hoe je een nieuwe rol wc-papier op de closetrolhouder moet ophangen.
In het algemeen was het gezelschap het over eens dat een rol moet worden opgehangen zoals op afbeelding 2, maar heel vaak tref je de nieuwe rol aan zoals op afbeelding 1.
222222222222222222
In de situatie van afbeelding 2 is het heel gemakkelijk om een stuk papier af te rollen en helemaal vrij van de muur af te scheuren. Dat is ook een stuk hygiĆ«nischer  Er zijn ook veel closetrolhouders waar zo'n klepje op zit, waarmee je de rol vast kunt klemmen voor je afscheurt. (zie plaatje 3 uit een folder van Brabantia))
Ik weet van mezelf, dat als ik ergens naar het toilet ga, waar de rol als op afbeelding 1 hangt, ik de rol omkeer.
Ook kwam nog ter sprake of je het afgescheurde papier moet opvouwen of moet proppen.
Daar bleven de meningen verdeeld.
Ik zou wel een leuk onderwerp van een studie zijn voor de voormalige sociaal psycholoog mijnheer Diederik Stapel.



3333333333333










Toen ik het er gisteren nog met iemand over de telefoon over dit onderwerp had, werd mij verteld dat als er in haar huis een rol wc papier op was, het lege kartonnetje gewoon aan de closetrolhouder bleef hangen en de nieuwe rol ergens op de grond, op een randje of in een wastafel werd gezet werd. Ongeveer als op afbeelding 4. Niks een rol verwisselen.
444444444444