donderdag 2 februari 2012

Wat hangt er vandaag aan het prikbord in de keuken ?

een  lekker zuurkooldiner

Mac van Dinther van de Volkskrant gaat iedere week bij iemand in het land eten onder het motto "Iedereen kan koken".
Deze week was hij bij Jeanette Visser en Lei Coopmans  in Ottersum.
Zij kookten een zuurkool gerecht wat me direct aansprak en ik heb het dus ook gelijk gekookt.
Mieke en ik en een oude dorpsgenoot als meeeter, hebben er van genoten.
Het oorspronkelijke recept komt uit de koker van Marianne Stuit, geen onbekende in de kookboekenwereld.

wat je nodig hebt voor 4 personen

250 gram witte bonen (kivietsbonen staat mooier in eindresultaat)
2 uien gesnipperd
2 eetlepels olie
500 gram zuurkool
2of 3 zure appels (goudrenet bv.)
3 gedroogde vijgen gesnipperd
1 eetlepel bonenkruid (maar als je dat nergens kunt krijgen, is gedroogde tijm een redelijke vervanger)
1 glaasje cognac
1 bekertje crème fraîche

De bonen twaalf uur weken en gaar koken.
De zuurkool fijn snijden en de appels en vijgen snipperen
De uien fruiten in de olie en de bonen met kookvocht toevoegen.
Doe de zuurkool er in de pan bij en daarna de appel en de vijgen met het bonenkruid.
Laat een uurtje of korter stoven.
Roer de cognac en de crème fraîche er het laatst doorheen en serveer met stukken stokbrood.
Heerlijk.

Ik heb er nog wat stoofvlees bijgevoegd.
Gestoofd op zijn Limburgs met bruin bier en peperkoek

Geen opmerkingen:

Een reactie posten