Ik was er net op tijd bij om vlak voor de vorst mijn kruiden- en moestuintje om te spitten, maar ik ben vergeten mijn Laurier en Roosmarijn binnen te halen. Roosmarijn kweek ik zelf en ik heb nog een stuk of vijf planten staan dus ik zit niet zonder. Maar zonder Laurier, die krijg ik niet gekweekt, geen stoofpoten en heerlijke soepen.
De afgelopen weken heb ik om mij heen de halve wereld bezig gezien met knotten, snoeien en zelfs rooien van bomen en struiken.
Ik had nog geen enkele actie ondernomen tot ergens midden vorige week. Ik heb de ladder maar eens tegen het huis gezet en heb de druif en de klimop, die allebei tot op het balkon grooeiden, terug gesnoeid tot op het maaiveld.
Dit leverde ruim 3 kuub afval op.
Tegenwoordig ben ik zo slim om de troep gelijk in grote zakken te doen en af te voeren naar de vuilstort. Verstand komt met de jaren. Vroeger verhuisde zo'n berg van de enen hoek van de tuin naar de andere tot je alles vijf/zes keer in je handen had gehad om alsnog op die zelfde vuilstort terecht te komen.
Gisteren heb ik volgens het boekje de Hazelnoot struiken gesnoeid, de Cyclaam gedeeltelijk tot 50 cm boven het maaiveld af gezaagd en de dikke takken helemaal verwijderd.
De grote Sierlaurier heb ik gekandelaberd.
Omdat ik met al die ingrepen in de tuin toch behoorlijk wat potentiele nestplaatsen verwoest heb, heb ik de meeste grote takken van de bomen en struiken in onze tuinafrastering gelegd. Daar kan in ieder geval al het hele kleine vogel gespuis een nest maken.
Wellicht ben ik de duiven, die in de Laurier nestelden en de hele omgeving vol scheten, nu ook kwijt.
De rommel die over bleef, weer drie kuub, is weer gestort. Als ik me op de vuilstort meld, word ik tegenwoordig vriendelijk begroet. "Zo mijnheer Noordermeer, weer lekker bezig?"
Tot slot, zoals iedereen op de foto kan zien, lijkt onze Bamboe net zo dood als de bewoners van het kerkhof daarachter. Volgens mij is Bamboe een soort gras en kan niet kapot vriezen, maar zo ziet het er wel uit.
Kan iemand mij wijzer maken en vertellen of dat nog goed komt?
beste Cees,
BeantwoordenVerwijdereneen zoektocht op internet leverde de volgende zinsnede op: "Bij elke bamboe wordt onder "winterhardheid" een minimum temperatuur aangegeven, die echter begrepen moet worden als de globale wintergroenheids-grens. Het doodvriezen van bamboes komt in ons klimaat nagenoeg niet voor; wel het tijdelijk ontbladerd zijn of zelfs geheel terugvriezen, maar vrijwel steeds loopt bamboe in het voorjaar weer opnieuw uit." (bron: http://www.degroeneprins.nl/index2.php?category_id=508&page=shop.browse&limit=50&vmcchk=1&start=60&Itemid=59&option=com_virtuemart&limitstart=60&pop=1&tmpl=component) In hetzelfde artikel staat -15C. Bij mij is het -20C geweest en ook bij mij ziet de bamboe er ontzettend geel en dood uit!
Rini
Rini,
BeantwoordenVerwijderenBedankt voor de opwekkende informatie.
Ik hoef de boel, met het aanzicht van een vorse herfst of een droogte
periode in de Sahel, dus nog niet uit de grond te trekken.
Zucht.
De planten zijn al een jaar of twintig oud en verschillende malen gescheurd.