4 april heb ik in een Blog "Ochtendwandeling" het volgende geschreven:
"Voor ons heel bijzonder, hebben we dit jaar voor het eerst kaarsen in onze Kastanjeboom.Het ding heeft eerst een jaar of 4 voor de deur in een emmer gestaan. Hij groeide niet maar ging ook niet dood.
Dat hebben we beloond. We hebben hem in de tuin gepland en kijk. Niet meer te stoppen. Hij ontwikkelde zich als een stevige struik maar ieder voorjaar moesten we vaststellen dat ie niet wilde gaan bloeien.
Dit voorjaar hebben we er aan de onderkant wat takken afgehaald en hem wat meer boom gemaakt en ja hoor.
Dat wordt kastanjes rapen in het najaar."
En nu is het zover. Vanmorgen heb ik prachtige, grote kastanjes geraapt.
Er gaat er zeker een in een potje, want ik wil weer een emmer met een kastanjeplant voor de deur hebben.
De plant wil zich voortplanten, dan zal ie zich ook voortplanten.
Langzaam sluipt de herfst in de natuur. De storm van de afgelopen dagen, heeft hier gelukkig geen schade toegebracht aan de toch noch erg vol in blad staande bomen, maar de vruchten en vooral de noten storten zich vanaf de boom spontaan ter aarde.
De oogst is alleen erg slecht.
In de walnoot heeft een ziekte gezeten, waardoor de meeste vruchten al aan de boom aan het rotten zijn geslagen en van de drie hazelnoot struiken is een struik overleden. Ook is er iets met de bestuiving mis gegaan want er zit geen noot aan. Dat is niet zo erg want er ligt in de schuur nog zo'n kilo of 5 noten van vorig jaar, waar niets mee aan de hand is.
Overigens zit er geen eikel in de eikenboom, dus hoeven we ook niet op eekhoorntjes te rekenen.
Het is trouwens direct merkbaar aan het vogelbestand in de tuin. De kauwen vreten de walnootbomen leeg (er staan er nog genoeg in de buurt), maar eksters en gaaien zien we dit jaar niet. De eieren en de jonge vogeltjes zijn op en er zijn geen noten.
We gaan de bomen straks maar eens goed onder handen nemen, dan krijgen we volgend jaar ook wat meer zon in de tuin.
De wilgen moeten ook weer worden geknot.
Ik word al moe als ik er aan denk.